Monday, February 15, 2010

Dr. House sau dr. Wilson?


Care vă place mai mult? Mizantropul cinic şi nesuferit, dependent de tranchilizante, House? Sau empaticul şi umanul Wilson. Ştiu, întrebarea e inutilă. Toţi suntem morţi după House.

Dar dacă v-aş întreba pe mâna cui v-aţi lăsa, probabil tot pe House l-aţi alege ca doctor (dacă nu pentru că e genial, măcar pentru faptul că nimeni nu şi-ar dori să ajungă pe mâna unui oncolog).

Există însă şi întrebări la care răspunsul nu mai e atât de simplu. Dacă v-aş întreba care dintre cei doi credeţi că e mai moral, probabil House nu va mai fi primul răspuns. Sau, oricum, răspunsul nu va fi la fel de simplu ca la celelalte întrebări.

Aceasta este o variantă vulgară a unei dileme morale. Pentru o formulare mai interesantă a unei dileme asemănătoare, vizitaţi blogul prietenei despre care v-am mai vorbit. Veţi avea de ales între un chirurg competent şi un alt chirurg, mult mai bun, dar „însetat de sânge”. :)

Iar dacă vreţi să meditaţi mai mult la ceea ce înseamnă să fii bun, puteţi citi, tot acolo, câteva rânduri despre libertate şi comportament moral.

0 comments: